Jajka po benedyktyńsku
smakujmyRodzaj posiłku: śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, mięso, drożdże, cytrusy, pszenica, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
pieczywo tostowe - kromki - 4 szt.
szynka - 4 plastry
sok z cytryny - 1 łyżka
żółtko - 1 szt.
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
W kąpieli wodnej rozgrzać małe naczynie, roztrzepać w nim żółtko z sokiem z cytryny, uważając, aby się nie ścięło. Wlać cienkim strumieniem masło, ubijając, aż powstanie gęsty sos. Doprawić.
Zagotować 500 ml wody z dodatkiem soku z cytryny. Jajka rozbijać kolejno na talerzyk, zsuwać do wrzątku, gotować po 2 min. wyjmować łyżką cedzakową.
Jajka ułożyć na grzankach, polać każdą sosem. Piec ok. 15 min w temp. 200-220 st., aż sos się zrumieni.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.