Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami
smakujmyRodzaj posiłku: danie główne, zapiekanki
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, mięso, grzyby, pszenica, drób, nabiał krowi
Składniki:
filet z kurczaka - 60 dag
pieczarki - 25 dag
ser żółty starty - 20 dag
cebula - 1 szt.
jajka - 2 szt.
śmietana - 50 ml
oliwa - 2 łyżki
sól, pieprz, oregano - do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić na ćwiartki.
Na 1 łyżce oliwy zeszklić posiekaną cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać mięso, smażyć 3-4 min. Dorzucić pieczarki, dusić do odparowania prawie całego płynu. Doprawić solą, pieprzem i oregano.
Makaron wymieszać z mięsem i pieczarkami, przełożyć do natłuszczonego oliwą naczynia żaroodpornego. Zalać jajkami roztrzepanymi ze śmietaną, posypać serem. Zapiekać 20 min w temp. 200 st. C.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.