Ciasto drożdżowe z rabarbarem
smakujmyRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
cukier - 1/2 szklanki
drożdże - 3 dag
masło - 1/3 kostki
mleko - 1/2 szklanki
jajko - 1 szt.
kruszonka: mąka - 2/3 szklanki
masło - 2/3 kostki
cukier - 1/2 szklanki
rabarbar - 1/2 kg
Sposób przygotowania:
2. Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać resztę cukru. Dodać zaczyn, jajko, żółtko i mleko. Zagniatać ciasto, aż będzie odstawać od ręki. Pod koniec dodać masło. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
3. Rabarbar oczyścić i pociąć na kawałki, wymieszać z cukrem waniliowym.
4. Składniki kruszonki zagnieść i schłodzić.
5. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość włożyć do natłuszczonej blachy. Na wierzchu ułożyć rabarbar, posypać kruszonką. Piec ok. 40 min w temp. 180 st. C
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.