Tiramisu śliwkowe
smakujmyRodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): polska, włoska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie,
Zawiera: nabiał, jajka, nabiał krowi
Składniki:
cukier waniliowy - 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana - 2 łyżeczki
budyń waniliowy z cukrem - 1/2 opakowania
mleko - 250 ml
mascarpone - 25 dag
amaretto - 1 łyżka
biszkopty - 1/2 opakowania
kawa (zimna) - 3/4 szklanki
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać w małej ilości wody i dodać do śliwek. Przełożyć śliwki do pucharków.
Proszek budyniowy wymieszać w 100 m mleka i dodać do reszty mleka. Gotować, aż powstanie gęsty krem.
Do budyniu dodać mascarpone i amaretto. Ubić na krem. Połowę kremu ponakładać do pucharków ze śliwkami, na to biszkopty namoczone w kawie i drugą część kremu.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.