Forszmak z kurczaka
smakujmyRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe, zupa
Kuchnia (region): polska
Specjalne: na zimę (rozgrzewające), Sylwester
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, mięso, grzyby, pszenica, drób, nabiał krowi
Składniki:
ogórki kiszone - 4 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
udka z kurczaka - 2 szt.
koncentrat pomidorowy - 4 łyżki
sól, pieprz, majeranek do smaku
mąka - 1 łyżka
masło - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Z udek i drobno posiekanej włoszczyzny gotujemy rosół.
Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy pokrojoną w paski paprykę oraz ogórki. Następnie osobno podsmażamy pokrojone w paski pieczarki, aż płyn odparuje.
Z ugotowanych udek obieramy mięso i wrzucamy do rosołu. Dodajemy podsmażoną paprykę z ogórkami i pieczarki. Gotujemy ok. 25 min.
Do dania dodajemy koncentrat pomidorowy i zagęszczamy mąką rozmieszaną z niewielką ilością wody. Doprawiamy do smaku.
--
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.