Potrawka z kurczaka
smakujmyRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki:
Zawiera: nabiał, mięso, cytrusy, drób, nabiał krowi
Składniki:
włoszczyzna - 1 pęk
liść laurowy - 2 szt.
ziele angielskie - 3 szt.
cytryna - 1/2 szt.
masło - 2 łyżki
śmietana - 3 łyżki
natka pietruszki - 1/2 pęku
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Kurczaka obrać z kości. Rosół odparować do objętości ok. 1/2 l. Odtłuścić i wystudzić.
Masło roztopić na patelni, dodać mąkę, rozmieszać, rozprowadzić zimnym rosołem mieszając intensywnie trzepaczką. Włożyć dwa plasterki cytryny ze skórką (potrawka będzie najsmaczniejsza, gdy cytryna poleży w sosie przynajmniej godzinę, ale nie dłużej niż 2 godziny). Sos doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać śmietanę.
Włożyć do sosu mięso, podgrzać. Przed podaniem usunąć plasterki cytryny. Posypać natką.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.