Sękaczek
smakujmyRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, Sylwester, Wielkanoc
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: miody, gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka - 35 dag
masło - 20 dag
śmietana - 3-4 łyżki
jajka - 2 łyżki
cukier - 12 dag
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
masa:
galaretki (cytrynowe lub agrestowe) - 2 opakowania
polewa:
cukier - 18 dag
masło - 15 dag
miód - 3 łyżki
mleko - 3 łyżki
orzechy włoskie posiekane - 18 dag
Sposób przygotowania:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do rondelka i smażyć ok. 10 minut (pod przykryciem). Następnie dodać galaretki w proszku i wymieszać.
Wszystkie składniki wymieszać w rondelku, a następnie lekko je zagotować. Dzięki temu powstała masa zgęstnieje.
Ciasta przełożyć ciepłą masą jabłkową, a na wierzch wylać polewę orzechową.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.