Babka na białkach
smakujmyRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, Wielkanoc
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mleko - 2 szklanki
drożdże - 6 dag
cukier puder - 1 szklanka
migdały (mogą być płatki) - 10 dag
surowe białka - 1 szklanka
szczypta soli do smaku
Sposób przygotowania:
Białka z pozostałym cukrem pudrem ubijamy na sztywną pianę, dodajemy, wraz wyrośniętymi drożdżami do wygrzanej mąki, lekko mieszamy, dodajemy sól, posiekane migdały i wyrabiamy ciasto. Do dobrze wyrobionego ciasta dodajemy roztopiony letni tłuszcz i przez chwilę wyrabiamy razem, odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy podwoi objętość, nakładamy do 2 średniej wielkości, natłuszczonych foremek (lub 1 większej), odstawiamy w ciepłe miejsce, by wyrosło ponownie, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 160 st. C przez ok. 60 min.
Babki są gotowe, gdy wierzch się zrumieni, a boki odstają od foremek.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.