Pączki ziemniaczane
smakujmyRodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci, Sylwester
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, drożdże, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
ugotowane ziemniaki - 0,5 kg
jajka - 2 szt.
masło - 10 dag
drożdże - 4 dag
mleko - 8 łyżek
spirytus - 2 łyżki
marmolada twarda
tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuścić w letnim mleku z 2 łyżkami cukru pudru. Jajka roztrzepać w kubeczku z pozostałym cukrem. Do lekko ciepłych ziemniaków dodać wszystkie składniki , łącznie ze spirytusem i wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia przykrywając ściereczką.
Po tym czasie jeszcze chwilę wyrobić lekko podsypując mąką . Rozwałkować na ciut mniej niż grubość palca i wykrawać koła o średnicy ok. 8 cm. Każde jeszcze troszkę rozciągnąć palcami, nakładać marmoladę i sklejać palcami jak sakiewkę. Dalej postępować tak samo zagniatając krótko resztki ciasta. Układać na lekko posypanej mąką stolnicy czy desce złączeniem do dołu. Przykryć lekką ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Szybko rosną.
Rozgrzać tłuszcz i smażyć pączki na średnim ogniu z obu stron obracając (wrzucać złączeniem do dołu).
Wyjmować łyżką cedzakową i osączać na papierze kuchennym. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.