Carbonara z cukinią
smakujmyRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): włoska
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, mięso, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
makaron penne - 20 dag
żółtka surowe - 2 szt.
śmietana 30 % - 150 ml
pancetta lub wędzony boczek - 6 plastrów
tymianek, sól, pieprz do smaku
oliwa trochę
Sposób przygotowania:
Wstawić na gaz dużą patelnię z grubym dnem, wlać kilka łyżek oliwy i podsmażyć pancettę lub boczek, aż skwareczki będą rumiane i chrupiące. Dołożyć cukinię, posypać ją dużą szczyptą pieprzu—by miała wyraźnie ostry smak. Posypać listkami tymianku, wymieszać, aby cukinia pokryła się oliwą z boczkiem i smażyć, aż lekko zmięknie i zacznie się przyrumieniać.
Odcedźcie ugotowany makaron, zostawiając na dnie garnka trochę wody. Błyskawicznie wymieszać na patelni makaron z cukinią i boczkiem, następnie zdjąć patelnię z ognia i dolać chochelkę wody, pozostałej z gotowania makaronu i wlać śmietanę z jajkami i parmezanem. Szybko wszystko wymieszać. Od tego momentu żadnego podsmażania, bo z jajek zrobi się jajecznica.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.