Ciasto bananowe
smakujmyRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
masło - 15 dag
cukier - 15 dag
cukier waniliowy - 1 opakowanie
jajka - 4 szt.
banany dojrzałe - 4 szt.
ew. rum - 20 ml
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
gorzka czekolada grubo posiekana - 10 dag
orzechy włoskie lub laskowe - 4 dag
polewa:
masło - 2 łyżki
gorzka czekolada - 10 dag
ubita śmietana kremówka trochę
Sposób przygotowania:
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać po jednym żółtku. Banany rozgnieść widelcem, wymieszać z rumem, Dodać do żółtek z cukrem wraz z czekoladą, posiekanymi orzechami i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąką.
Białko lekko posolić, ubić na sztywną pianę, wymieszać z ciastem. Ciasto nałożyć do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 1 godz. Sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone, lekko wystudzić i wyjąć z formy.
Czekoladę pokroić na kawałki, roztopić nad parą, wymieszać z masłem i posmarować ciasto. Udekorować bitą śmietaną.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.