• Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... kiszenie (proces fermentacji) to rozkład cukrów zawartych w warzywach lub produktach mlecznych na kwas mlekowy. Odbywa się on przy użyciu bakterii kwasu mlekowego. Przy poprawnie przeprowadzonej fermentacji obniża się pH kiszonki i nie rozwijają się procesy gnilne. Kiszeniu możemy poddawać prawie wszystkie warzywa ale warzywa z wysoką zawartością cukrów łatwiej poddają się procesowi fermentacji. Najczęściej używane to kapusta, ogórek, marchew, burak, seler, pietruszka. Warzywa kiszone oraz soki z warzyw kiszonych charakteryzują się niską kalorycznością i sole mineralne są łatwiej przyswajalne. Bakterie mlekowe biorą udział w trawieniu spożywanych przez człowieka pokarmów, wytwarzają witaminy i kwasy organiczne, które są wchłaniane z przewodu pokarmowego do organizmu. Bakterie te biorą udział w rozkładzie substancji toksycznych i rakotwórczych, hamują wzrost patogenów, wzmacniają układ immunologiczny. Kiszonki najlepiej stosować jako przekąski między posiłkami, przechowywać w lodówce.
  • Czy wiesz, że... miasto Chicago w USA wzięło nazwę od czosnku? Nazwa miasta pochodzi od słowa Chicagaoua, które w języku Indian oznacza czosnek.
  • Czy wiesz, że... kokos ma oczy? Każdy widział charakterystyczne oczka na orzechu kokosowym, co ciekawe jedno z nich to miejsce, gdzie skorupa jest cieńsza, żeby młody kokos swobodnie mógł kiełkować.
  • Czy wiesz, że... orzechy pekan zawierają najwięcej cynku wśród orzechów, poprawiają męską płodność, wpływają na produkcję testosteronu. Witamina K zawarta w orzechach pomaga kobietom ograniczyć zbyt duże krwawienie menstruacyjne. To jedne z najdroższych orzechów świata, na szczęście wystarczy mała garstka.
  • Czy wiesz, że... orkisz, to też pszenica ale ma nad nią przewagę: orkisz nie został poddany licznym zmianom jak to mamy miejsce w przypadku pszenicy, która dając znacznie większe plony wyparła orkisz z rynku. Orkisz ma więcej w stosunku do pszenicy: pełnowartościowego białka; lepiej przyswajalnego glutenu; więcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jak A, E i D; Orkisz jest również podstawą kuchni Świętej Hildegardy z Bingen, która uważała to zboże, kasztany jadalne oraz koper włoski za jedyne w pełni przyswajalne przez człowieka produkty spożywcze.
  • Czy wiesz, że... Aby przekrojone awokado nie zbrązowiało, wystarczy zostawić w nim pestkę i schować do lodówki.
  • Czy wiesz, że... banany nie rosną na drzewach i są jagodami? Bananowce są ogromnymi bylinami, zamiast pnia mają prostą, liściastą łodygę, która wydaje kwiaty i owoce.
  • Czy wiesz, że... Największa cytryna na świecie ważyła aż 5,26 kg? Rekordzistka wyrosła w Izraelu w 2003 roku i została wpisana do Księgi Rekordów Guinnessa.
  • Czy wiesz, że... produkty będące wynikiem fermentacji to nie tylko kiszona kapusta ale również: tempeh - sfermentowane ziarna soi, produkt charakterystyczny dla kuchni indonezyjskiej, zamiennik mięsa i nabiału w kuchni wegetariańskiej; chleb - najwyższej jakości pieczywo rośnie dzięki zakwasowi; jogurt, kefir, - mleko poddane zakwaszeniu; miso - charakterystyczna dla kuchni japońskiej gęsta pasta ze sfermentowanej soi z dodatkiem ryżu, soli oraz drożdży piwo, wino, cydr - w wyniku fermentacji powstaje alkohol; kimchi - kuchnia koreańska - produkt na bazie kiszonki z kapusty pekińskiej, rzepy lub ogórka z dodatkiem papryczki chilli kombucza – napój uzyskiwany ze słodzonej herbaty poddanej fermentacji przez tzw. grzybek herbaciany warzywa i owoce - soki i kiszone warzywa oraz owoce
  • Czy wiesz, że... sól różowa himalajska jest solą morską, chociaż jest wydobywana na wysokości 4000 m.n.p. morza? Spowodowane jest to ruchami tektonicznymi, które wypiętrzają Himalaje od setek milionów lat. Kiedyś w tym miejscu znajdowało się prehistoryczne morze, w tym czasie też powstały złoża, które w późniejszym czasie „powędrowały” do góry!
  • Czy wiesz, że... jeśli chcesz pohamować swój apetyt przystrój swój stół niebieskim obrusem i innymi dodatkami w tym kolorze. Najlepiej jedz z niebieskiego talerzyka. Kolory stymulują poszczególne części autonomicznego układu nerwowego, który wpływa na metabolizm i wydzielanie hormonów. I tak niebieski chłodzi jak woda oraz ułatwia przemianę materii. Dobrze się w takim razie sprawdzi porcelana angielska, rosyjska lub nasze rodzime ludowe wzory.
  • Czy wiesz, że... ekologiczne warzywa mogą być ogromne? Kalafior o wadze 14 kg, brokuł 15 kg, marchew 9,5 kg i kapusta 35 kg zostały wyhodowane przez jednego człowieka. Te i 3 inne rekordy w świecie warzyw - gigantów należą do Johna Evansa z Alaski. Sekret Johna to zdrowa, czysta gleba i organiczny kompost. Niby mało, a tak wiele. Trzymamy za niego kciuki!
  • Czy wiesz, że... wrzucając korek od wina do gotującego się kalafiora, ograniczysz brzydki zapach, który wydziela się podczas tej czynności?
  • Czy wiesz, że... dlaczego żółtko czasem jest sine? Jeśli gotujemy zbyt długo jajka, powstaje charakterystyczny szaro-zielony nalot, jest to wynikiem reakcji we wnętrzu jajka dwóch pierwiastków: siarki i żelaza. Reakcja zazwyczaj zachodzi, gdy gotujemy jajka dłużej, niż 10 min. Nalot ten nie jest szkodliwy, choć wielu osobom odbiera apetyt, a podobno nawet obniża wartość odżywczą jaj.
  • Czy wiesz, że... Austriacy, Niemcy, Francuzi, Szwajcarzy zjadają 2,4 kg miodu / osobę rocznie. Amerykanie 3,2 kg miodu / osobę rocznie. A w Polsce tylko rocznie przypada 0,21 kg na jedną osobę.
  • Czy wiesz, że... banany mogą świecić w ciemności? Z powodu degradacji chlorofilu prowadzącej do nagromadzenia się fluorescencyjnej substancji na skórze owocu, banany świecą pod wpływem promieni UV.
  • Czy wiesz, że... Za czasów naszych babć olej lniany był stosowany na porządku dziennym. Dlatego ludzie w tamtych czasach byli zdrowi, silni i odporni.
  • Czy wiesz, że... konjac, to składnik dietetycznych dań znanych w Japonii od wieków. Jadalny korzeń wykorzystywany jest do wytwarzania mąki i makaronu. Makaron konjac jest źródłem błonnika roślinnego zwanego glukomannan. Zawarte w nim włókna pokarmowe hamują wchłanianie tłuszczów i cukrów oraz absorbują wodę. Daje uczucie sytości na kilka godzin. Zawiera on o 95% mniej kalorii od zwykłego makaronu (w 100g makaronu konjac jest tylko 9 kcal). Jest on wymarzonym produktem dla osób dbających o linię i chcących pozbyć się nadmiaru kilogramów. Nie zawiera glutenu, tłuszczu, cukru oraz soli. Makaron nie posiada szczególnych walorów smakowych, ale łatwo wchłania aromat dodanych przypraw i innych składników. Odpowiedni dla wegan i wegetarian.
  • Czy wiesz, że... Wyrzucenie pestki awokado, to zwykłe marnotrawstwo. Ususz ją, zetrzyj na tarce i posyp posiłek a dodasz wiele wartościowych składników do swojej potrawy. Nie jest trująca.
  • Czy wiesz, że... kokos nie jest orzechem? To co kupujemy w sklepie jest pestką owoca, pozbawioną owocni, czyli cienkiej skórki i grubej warstwy włókien.
  • Czy wiesz, że... sposób chowu kur wyczytasz z … jajka. Pierwszy symbol na numerze wybitym na jaju oznacza sposób chowu kur, od których pochodzi, 0 - chów ekologiczny, 1 – wolny wybieg, 2 - chów ściółkowy, 3 – chów klatkowy. Im niższa cyfra tym kurki mają lepsze życie!
  • Czy wiesz, że... okara, to są pozostałości stałe po zrobieniu mleka sojowego. Okara zwiera mało tłuszczu, dużo błonnika i tyle samo białka co brązowy ryż. Możesz ją użyć do wykonania sernika, pizzy lub innych potraw zwłaszcza wegańskich.
  • Czy wiesz, że... największa cukinia ważyła 65 kg i została wyhodowana w Anglii!
  • Czy wiesz, że... glutaminian sodu ma smak? Tak, nosi on nazwę „UMAMI”, czasem opisywany jest również jako „rosołowy” lub „mięsny” i jest jednym z pięciu smaków odczuwalnych przez człowieka.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki zawiera duże ilości - prowitaminy A (beta-karoten) odpowiedzialnej m.in. za prawidłowe widzenie; - witaminy C (4 razy więcej niż w kapuście kiszonej), dodawajmy ją do nieco przestudzonych potraw lub spożywajmy bez podgrzewania ponieważ poddana obróbce termicznej szybko się utlenia i traci swoje właściwości; - magnezu będącego składnikiem chlorofilu (barwnik nadający kolor zielony)podobnego w swej strukturze do hemoglobiny, podnosi efektywność serca. Natka pietruszki jest polecana przy problemach z pęcherzem, wykazuje działanie moczopędne i antyseptyczne. Przynosi ulgę w bólach miesiączkowych. Maskuje nieświeży oddech np. po spożyciu czosnku. Pobudza wydzielenie śliny i soku żołądkowego co z kolei ułatwia trawienie.
  • Czy wiesz, że... możesz uniknąć ziarenek gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego w bigosie, zalewie, zupie czy gulaszu? Wystarczy do gotowanej potrawy wrzucić powieszoną na łańcuszku bądź dratwie metalową kulę- zaparzacz do herbaty liściastej, wypełnioną ziarenkami przypraw. Oczywiście unikamy takich na rączce z tworzywa sztucznego.
  • Czy wiesz, że... czarna sól pachnie jajem? Charakterystyczny zapach zawdzięcza zawartości siarczku żelaza. Dlatego w kuchni roślinnej możemy użyć jej, by nadać daniu jajeczny aromat.
  • Czy wiesz, że... czystek, to skarbnica polifenoli, w 100 gramach produktu jest 7,39 gram polifenoli, to bardzo dużo. Mamy zatem do czynienia z prawdziwą bombą polifenolową. A jak wiemy polifenole, to są związki naturalnie występujące w roślinach, stanowią największą grupę naturalnych przeciwutleniaczy, które wykazują dobroczynne działanie na organizm ludzki. Pijmy na zdrowie.
  • Czy wiesz, że... świeży imbir wspomaga trawienie, zmniejsza łakninie, przyspiesza proces odchudzania. Według medycyny indyjskiej - ajurwedzie imbir "wznieca trawienny ogień", przyspiesza metabolizm. Enzymy zawarte w nim zwiększają ilość śliny i enzymów trawiennych.
  • Czy wiesz, że... Cykoria to warzywo zimowe, uprawiane z dala od światła. Uważane kiedyś za roślinę magiczną, ze względu na swoją bladość i kruchość. Używana przez osoby parające się czarną magią wzbudzała w ludziach obawy. Do dnia dzisiejszego funkcjonuje stwierdzenie "mieć cykora" co oznacza bać się. Warto ją włączyć do diety, dobra zarówno jako przekąska jak i składnik sałatek lub surówek. Pobudza apetyt i wątrobę do wydzielania większej ilości żółci. Poprawia trawienie, funkcjonowanie nerek. Skarbnica potasu, magnezu, fosforu, żelaza, witaminy B1, B2 i kwasu foliowego.
Jesteś tu:Strona głównaPrzepisyPaluszki serowe z sezamem
Zaawansowana wyszukiwarka przepisów
- wybierz -
  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
  • 0
  • 15
  • 30
  • 45
  • 60
  • 75
  • 90
  • 105
  • 120
  • 135
  • 150
  • 165
  • 180
  • 195
  • 210
Paluszki serowe z sezamem

Paluszki serowe z sezamem

smakujmy

Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski

Kuchnia (region): polska

Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci

Użyte składniki: wegetariańskie,

Zawiera: gluten, nabiał, jajka, strączkowe, sezam, pszenica, nabiał krowi

18 osób lubi to
8 zobacz komentarze

Warto wiedzieć:

35 min. 10 porcji

Składniki:

twaróg półtłusty - 25 dag
mąka - 30 dag
cukier - 10 dag
cukier waniliowy - 1 łyżka
jajka - 2 szt.
masło - 20-25 dag
sezam do posypania trochę

Sposób przygotowania:

KROK 1:  Twaróg zmielić, dodać mąkę, cukier, cukier waniliowy, jedno jajko i miękką margarynę. Zagnieść ciasto. Rozwałkować na podsypanym mąką blacie na grubość ok. 0,5 cm, pokroić ostrym nożem na paski szerokości 1 – 1,5 cm i ok. 15 cm długości. Każdy pasek skręcać parę razy, by otrzymać świderki. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Drugie jajko rozkłócić widelcem, masą jajeczną posmarować świderki, oprószyć sezamem. Piec 15-20 min w temp. 200 st. C.

18 osób lubi to Zgłoś błędy w przepisie
Spodobał Ci się ten przepis? Podziel się nim i zgarnij punkty!

Eko-produkty do wykorzystania w przepisie

  • JAJA BIO (10 szt.) - BIO PLANET

    Więcej o produkcie na stronie

    JAJA BIO (10 szt.) - BIO PLANET

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • TWARÓG WIEJSKI PÓŁTŁUSTY BIO (około 0,30 kg) - BIOPRODUKT

    Więcej o produkcie na stronie

    TWARÓG WIEJSKI PÓŁTŁUSTY BIO (około 0,30 kg) - BIOPRODUKT

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • SEZAM BIAŁY ŁUSKANY BIO 250 g - BIO PLANET

    Więcej o produkcie na stronie

    SEZAM BIAŁY ŁUSKANY BIO 250 g - BIO PLANET

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • MĄKA PSZENNA TORTOWA TYP 480 BIO 1 kg - BIO PLANET

    Więcej o produkcie na stronie

    MĄKA PSZENNA TORTOWA TYP 480 BIO 1 kg - BIO PLANET

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • MASŁO KOSTKA BIO (około 0,30 kg) -  EKO KNIAŹ

    Więcej o produkcie na stronie

    MASŁO KOSTKA BIO (około 0,30 kg) - EKO KNIAŹ

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • CUKIER WANILIOWY BIO 20 g - AMYLON

    Więcej o produkcie na stronie

    CUKIER WANILIOWY BIO 20 g - AMYLON

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

Zobacz więcej produktów

Zobacz inne przepisy Użytkownika smakujmy

  • Ciasteczka z kleiku ryżowego

     smakujmy
  • Harira z kurczaka i ciecierzycy

     smakujmy
  • Knedle z boczkiem i cebulką

     smakujmy
  • Napój na chłodne wieczory

     smakujmy
  • Pomidory faszerowane bryndzą

     smakujmy
  • Bramborova polewka

     smakujmy
  • Sernik ze śliwkami suszonymi w rumie na spodzie brownie

     smakujmy
  • Gruszki Pięknej Heleny

     smakujmy
  • Zapiekane leczo

     smakujmy
  • Truskawkowy sernik na zimno

     smakujmy
  • Kurczak miodowo-musztardowy

     smakujmy
  • Pizzerinki z pomidorami

     smakujmy
  • Rozmaitości w sosie curry

     smakujmy
  • Botwinka

     smakujmy
  • Saska strucla serowa (Stollen)

     smakujmy
  • Quesadillas z pomidorową salsą

     smakujmy
  • Sałatka kijowska

     smakujmy
  • Zakręcona pizza

     smakujmy
  • Jajka w sosie tatarskim

     smakujmy
  • Knedle ziołowo-szpinakowe

     smakujmy
  • Domowa przyprawa do piernika

     smakujmy
  • Kurczak po hawajsku

     smakujmy
  • Pasztet z wątróbki

     smakujmy
  • Rybne ragout z brokułami

     smakujmy
  • Kurczak w sosie musztardowym

     smakujmy
  • Kartoflanka z papryką i oliwkami

     smakujmy
  • Bułki maślane

     smakujmy
  • Sycące caprese

     smakujmy
  • Murzynek serowy

     smakujmy
  • Chłodnik litewski (z botwinki)

     smakujmy
  • Mini-ptysie z bitą śmietaną

     smakujmy
  • Kiełbasa z puree ziemniaczanym i sosem cebulowym

     smakujmy
  • Brownies

     smakujmy
  • Ciasto bananowe

     smakujmy
  • Tarta tatin z bananami

     smakujmy
  • Rolada z indyka z kaszą krakowską

     smakujmy
  • Ciasto dyniowe z białą czekoladą i żurawiną

     smakujmy
  • Sałatka ziemniaczana z szynką

     smakujmy
  • Sałatka porowa z kukurydzą

     smakujmy
  • Risotto po meksykańsku

     smakujmy
  • Ciasto z suszonymi morelami

     smakujmy
  • Carbonara z cukinią

     smakujmy
  • Mrożone ciasto bananowe

     smakujmy
  • Marmolada morelowa

     smakujmy
  • Zupa z maślaków

     smakujmy
  • Kruche ciastka z dziurką

     smakujmy
  • Muffiny jak pączki (doughnut muffins)

     smakujmy
  • Wykwintny jabłecznik

     smakujmy
  • Makaron z kremowym sosem z boczku i groszku

     smakujmy
  • Ciasto z jabłkami

     smakujmy
  • Zupa dyniowa

     smakujmy
  • Chleb fiński

     smakujmy
  • Mafis tatlisi

     smakujmy
  • Sernik smażony/gotowany bez pieczenia

     smakujmy
  • Chleb marchwiowo-owsiany

     smakujmy
  • Babka na białkach

     smakujmy
  • Ciasto drożdżowe z rabarbarem

     smakujmy
  • Makaron tagliatelle z brokułami i pesto

     smakujmy
  • Forszmak z kurczaka

     smakujmy
  • Kartoflanka z zacierkami

     smakujmy
  • Kotlety ruskie w waflu

     smakujmy
  • Schabowy z boczkiem

     smakujmy
  • Pierogi ruskie po grecku

     smakujmy
  • Śmietnik rybny po orłowsku

     smakujmy
  • Piegusek

     smakujmy
  • Pieczone pierogi ze szpinakiem

     smakujmy
  • Spaghetti na bogato

     smakujmy
  • Pierniczki

     smakujmy
  • Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

     smakujmy
  • Turecki pieróg

     smakujmy
  • Potrawka z kurczaka ze szczawiam

     smakujmy
  • Ciastka owsiane

     smakujmy
  • Ciasto Salceson

     smakujmy
  • Rumkugeln

     smakujmy
  • Kurczak a'la chińszczyzna

     smakujmy
  • Fasola na ostro

     smakujmy
  • Surówka z selera naciowego i papryki

     smakujmy
  • Muffiny z rabarbarem i orzechami

     smakujmy
  • Tarta ze śliwkami

     smakujmy
  • Placki z kapusty włoskiej

     smakujmy
  • Sałatka ananasowa

     smakujmy
  • Zupa soczewicowa

     smakujmy
  • Poznańska zupa kalafiorowa

     smakujmy
  • Rabarbarowa tarta

     smakujmy
  • Ciasto wiśniowe

     smakujmy
  • Kremowa zupa selerowa

     smakujmy
  • Mięsko na różowa

     smakujmy
  • Pizza śródziemnomorska

     smakujmy
  • Pascha

     smakujmy
  • Roladki z szynki i bryndzy

     smakujmy
  • Herbaciany grog

     smakujmy
  • Afogatto z lodami

     smakujmy
  • Kurczak po indyjsku

     smakujmy
  • Galaretka z jajkami

     smakujmy
  • Zupa z batatów i chorizo

     smakujmy
  • Placki z kapusty włoskiej

     smakujmy
  • Ciastka francuskie z kabanosem

     smakujmy
  • Ciasto wiśniowe z likierem jajecznym

     smakujmy
  • Pilaw z kurczakiem

     smakujmy
  • Pizza na plackach ziemniaczanych

     smakujmy
  • Paluchy czosnkowe

     smakujmy
  • Kurczak z ananasem

     smakujmy
  • Sałatka chińska w pikantnej zalewie

     smakujmy
  • Wiosenna sałatka makaronowa

     smakujmy
  • Prosty ucierany makowiec

     smakujmy
  • Zapiekane grzanki z chałki

     smakujmy
  • Mrożone ciasto bananowe

     smakujmy
  • Sos Tysiąca wysp

     smakujmy
  • Pizza cebulowa z boczkiem

     smakujmy
  • Tiramisu śliwkowe

     smakujmy
  • Pasztet z czarnej fasoli

     smakujmy
  • Rösti

     smakujmy
  • Pleśniak z rabarbarem

     smakujmy
  • Surówka z selera naciowego i jabłka

     smakujmy
  • Pleśniak z rabarbarem

     smakujmy
  • Risotto z dynią i porami

     smakujmy
  • Pieczony bataty

     smakujmy
  • Rolada waflowa

     smakujmy
  • Rolada mięsno-ziemniaczana

     smakujmy
  • Pyszny wafel przekładany

     smakujmy
  • Krokiety z fasoli

     smakujmy
  • Mule po belgijsku

     smakujmy
  • Maczanki owsiane

     smakujmy
  • Tort naleśnikowy z truskawkami

     smakujmy
  • Pierogi z kaszą gryczaną i ziemniakami

     smakujmy
  • Lekka pianka z truskawkami

     smakujmy
  • Babeczki z ptasim mleczkiem

     smakujmy
  • Ciasteczka z oliwkami

     smakujmy
  • Placki ziemniaczane z sosem serowym

     smakujmy
  • Ciasto grysikowe z truskawkami

     smakujmy
  • Wieprzowina słodko-kwaśna

     smakujmy
  • Torcik jabłkowy

     smakujmy
  • Dyniowe latte

     smakujmy
  • Rozgrzewająca zupa pomidorowa

     smakujmy
  • Ciasto grysikowe z truskawkami

     smakujmy
  • Syrop rabarbarowo-truskawkowy

     smakujmy
  • Kotleciki warzywne bhaji

     smakujmy
  • Tiramisu z ricotty

     smakujmy
  • Zapiekanka jak wiejska

     smakujmy
  • Pieczony pstrąg

     smakujmy
  • Fasolowa zupa wilanowska

     smakujmy
  • Burgery z bobu

     smakujmy
  • Wafel z bakaliami

     smakujmy
  • Zupa serowo-cebulowa

     smakujmy
  • Domowy chleb

     smakujmy
  • Dżem rabarbarowy z imbirem

     smakujmy
  • Jajka w sosie z tuńczyka

     smakujmy
  • Filet z kurczaka po hawajsku

     smakujmy
  • Pasta

     smakujmy
  • Pancakes

     smakujmy
  • Lody trzywarstowe

     smakujmy
  • Naleśniki z pieczarkami

     smakujmy
  • Soyaccino waniliowe

     smakujmy
  • Francuska tarta z jabłkami

     smakujmy
  • Babka na majonezie

     smakujmy
  • Kokosowe pralinki

     smakujmy
  • Spaghetti z pesto z cukinii i anchois

     smakujmy
  • Grzybowa zupa-krem

     smakujmy
  • Ogórki po chińsku

     smakujmy
  • Pasta z awokado

     smakujmy
  • Grzanki z jajkami

     smakujmy
  • Szarlotka kukurydziano-orzechowa

     smakujmy
  • Pstrąg faszerowany kuskusem

     smakujmy
  • Makaron z cukinią i pomidorami

     smakujmy
  • Budyniowiec z gruszkami

     smakujmy
  • Tarta malinowa z białą czekoladą

     smakujmy
  • Pizzerinki smażone

     smakujmy
  • Zupa pomidorowa z fetą

     smakujmy
  • Tarta boćwinowa

     smakujmy
  • Domowe żelki

     smakujmy
  • Włoska zupa brokułowa

     smakujmy
  • Najprostsza sałatka ziemniaczana

     smakujmy
  • Dufinki ziemniaczane

     smakujmy
  • Diples - faworki po grecku

     smakujmy
  • Garnek prowansalski

     smakujmy
  • Tortellini w sosie serowym

     smakujmy
  • Zapiekanka z tortellini

     smakujmy
  • Zapiekana soczewica

     smakujmy
  • Quiche (kisz) klasyczny czyli tarta lotaryńska

     smakujmy
  • Sernik na zimno z polewą jagodową

     smakujmy
  • Pomidory pieczone w ziołach

     smakujmy
  • Kurczak zapiekany z brzoskwiniami

     smakujmy
  • Makaron z jarzynami po chińsku

     smakujmy
  • Babka herbaciana

     smakujmy
  • Tosty z serem mozzarella

     smakujmy
  • Makaron kobiety pracującej

     smakujmy
  • Racuszki pomarańczowe

     smakujmy
  • Kotlety z sera i ziemniaków

     smakujmy
  • Zupa z pokrzyw

     smakujmy
  • Moskole

     smakujmy
  • Potrawka z kurczaka

     smakujmy
  • Zimowa herbatka rozgrzewająca

     smakujmy
  • Babka cytrynowa

     smakujmy
  • Calafoutis z czereśniami

     smakujmy
  • Ciasto Królewiec

     smakujmy
  • Zapiekanka z makaronu, kalafioru i sera

     smakujmy
  • Penne serowo brokułowe z kurczakiem

     smakujmy
  • Pyszna sałatka makaronowa

     smakujmy
  • Paszteciki z bryndzą

     smakujmy
  • Placuszki marchewkowe

     smakujmy
  • Moussaka

     smakujmy
  • Lekkie ptasie mleczko z truskawkami

     smakujmy
  • Lekki krem pomarańczowy

     smakujmy
  • Zupa ziemniaczano-porowa z parmezanem

     smakujmy
  • Batoniki musli

     smakujmy
  • Dyniowo - ryżowa zupa

     smakujmy
  • Pieguski z rodzynkami

     smakujmy
  • Zapiekanka z mięsa mielonego i bakłażana

     smakujmy
  • Sałatka z rzodkiewkami i pomarańczą

     smakujmy
  • Pączki serowe

     smakujmy
  • Obwarzanki drożdżowe

     smakujmy
  • Ciasteczka malezyjskie suji

     smakujmy
  • Sejneński kapuśniaczek

     smakujmy
  • Makaron z pysznym sosem

     smakujmy
  • Bobotarta

     smakujmy
  • Gnocchi z masłem i rozmarynem

     smakujmy
  • Marynowane maślaki

     smakujmy
  • Keks bananowy z migdałami i krówkami

     smakujmy
  • Barszcz bieszczadzki

     smakujmy
  • Dyniowo-ryżowa zupa

     smakujmy
  • Grzanki z tuńczykiem i pomidorami

     smakujmy
  • Pączki ziemniaczane

     smakujmy
  • Pizza góralska

     smakujmy
  • Półkruche ciasto ze śliwkami z kruszonką

     smakujmy
  • Koktajl odżywczy

     smakujmy
  • Sałatka pieczarkowa z jajkiem

     smakujmy
  • Naleśniki na ostro

     smakujmy
  • Piernik królewski

     smakujmy
  • Miodowniki

     smakujmy
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami

     smakujmy
  • Szynka w cieście musztardowym

     smakujmy
  • Makaron z tuńczykiem i pieczarkami (Spaghetti alla carrettiera)

     smakujmy
  • Stroganow z kurczaka i pora

     smakujmy
  • Udka z cytryną i czosnkiem

     smakujmy
  • Surówka z białej kapusty

     smakujmy
  • Bitki po szlachecku

     smakujmy
  • Tort jogurtowy

     smakujmy
  • Odrywana drożdżówka z cynamonem

     smakujmy
  • Soczewica po francusku

     smakujmy
  • Knedle otrębowe

     smakujmy
  • Chleb Graham

     smakujmy
  • Tarta wiśniowa z kokosem

     smakujmy
  • Spaghetti z szynką i mozzarellą

     smakujmy
  • Sernik bez sera

     smakujmy
  • Kurczak z makaronem sojowym

     smakujmy
  • Rożki cytrynowe

     smakujmy
  • Serowe paluszki

     smakujmy
  • Bajaderki

     smakujmy
  • Sękaczek

     smakujmy
  • Domowy koncentrat bulionu

     smakujmy
  • Ślimaczki z tortilli

     smakujmy
  • Pierniczki norymberskie

     smakujmy
  • Lany chrust

     smakujmy
  • Pikantny omlet z pomidorami

     smakujmy
  • Bakaliowy piernik na maślance

     smakujmy
  • Cukinia w cieście piwnym

     smakujmy
  • Skrzydełka kurczaka z Luizjany

     smakujmy
  • Sałatka ryżowa z tuńczykiem

     smakujmy
  • Makaron z pieczonym serem camembert

     smakujmy
  • Kawowy creme brulee

     smakujmy
  • Ciasto marchewkowe z masą serową

     smakujmy
  • Mazowiecka sałatka śledziowa z burakami

     smakujmy
  • Chleb szpinakowo - pomidorowy

     smakujmy
  • Banany w cieście

     smakujmy
  • Makowiec japoński

     smakujmy
  • Kluski z fasoli

     smakujmy
  • Muffiny cytrynowe

     smakujmy
  • Biała fasola z orzechami

     smakujmy
  • Miniptysie faszefowane serekiem i łososiem

     smakujmy
  • Kotlety mielone z cynamonem

     smakujmy
  • Kurczak z dymką

     smakujmy
  • Tosty francuskie

     smakujmy
  • Jesienna potrawka z kurczakiem

     smakujmy
  • Pierniczki brukowce

     smakujmy
  • Rozmaitości w sosie curry

     smakujmy
  • Tort naleśnikowy

     smakujmy
  • Kurczak orientalny

     smakujmy
  • Ziemniaczane paluszki

     smakujmy
  • Lemoniada jabłkowa

     smakujmy
  • Tagiatelle z sosem serowym i brokułami

     smakujmy
  • Makaron zapiekany z jabłkami i serem

     smakujmy
  • Naleśniki po meksykańsku

     smakujmy
  • Ciasto z płatków owsianych i migdałowych

     smakujmy
  • Sałatka wiosenna

     smakujmy
  • Piernik z jabłkami

     smakujmy
  • Zapiekanka ziemniaczana z wędliną

     smakujmy
  • Kotleciki z łososia

     smakujmy
  • Świąteczny schab mamy

     smakujmy
  • Penne a'la vodka

     smakujmy
  • Chleb żytni

     smakujmy
  • Tarta jabłkowa z mascarpone

     smakujmy
  • Roladki szpinakowe z łososiem

     smakujmy
  • Placuszki z cukinii z serem

     smakujmy
  • Ciasto śmietankowe bez pieczenia

     smakujmy
  • Jabłkowy dżem z imbirem i migdałami

     smakujmy
  • Brownie

     smakujmy
  • Babeczki owocowe z kremem cytrynowym

     smakujmy
  • Aloo Gobhi

     smakujmy
  • Mazurek czekoladowy

     smakujmy
  • Sernik czekoladowy

     smakujmy
  • Filety z flądry z pomidorami i mozzarellą

     smakujmy
  • Piernik marchewkowy

     smakujmy
  • Jajka po benedyktyńsku

     smakujmy
  • Tarta z salami

     smakujmy
  • Ziemniaki w koszulce z boczku

     smakujmy
  • Chleb ziołowy

     smakujmy
  • Canneloni po bolońsku

     smakujmy
  • Koktajl Hawana

     smakujmy
  • Turecki miód - nugat

     smakujmy
  • Sycylijskie penne

     smakujmy
  • Pasta jajeczna z curry

     smakujmy
  • Zapiekanki z pesto i suszonymi pomidorami

     smakujmy
  • Risotto po karaibsku

     smakujmy
  • Ciasto drożdżowe z kruszonką

     smakujmy
  • Frittata ze spaghetti

     smakujmy
  • Deser serowo-grysikowy z wiśniami

     smakujmy
  • Pałki kurczaka po tajsku

     smakujmy
  • Saska strucla serowa

     smakujmy
  • Placki z kaszy manny

     smakujmy
  • Placki z cukinią i białym serem

     smakujmy
Zobacz więcej przepisów
PrzepisyMargaretki
PrzepisyMargaretki powiedział/a:
Podoba mi się ten przepis, choć myślałam, że chodzi o paluszki z żółtym serem.
22.06.2015, godz. 11:46
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
To ciasto robię od wielu lat, chociaż nie dodaję cukru ani jajek... jest wtedy bardziej uniwersalne i nadaje się na słodko i na słono. Można robić z niego różne cuda typu rożków, rogalikow, pasztecików...
08.04.2018, godz. 08:34
gosia56
gosia56 powiedział/a:
super paluszki
23.06.2017, godz. 19:37
kuchareczka221
kuchareczka221 powiedział/a:
fajne paluszki zabieram przepis:)
06.07.2017, godz. 10:10
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Robię podobne bez cukru i jajek. Zdecydowanie masło lepiej robi na smak, niż margaryna... ☺ A tu w składnikach masło, ale w opisie już niestety margaryna...
08.04.2018, godz. 08:36
Renixx
Renixx powiedział/a:
Pyszne paluszki
30.01.2020, godz. 18:04
Stokrotka
Stokrotka powiedział/a:
Fajna przekąska
19.07.2020, godz. 15:53
Nikita
Nikita powiedział/a:
Fajne paluszki.
27.07.2020, godz. 12:51

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Przepisy:
Polecane

Czekoladowe babeczki z buraczanym lukrem

Czekoladowe babeczki z buraczanym lukrem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
12 18 30 min
Cebulowe niespodzianki

Cebulowe niespodzianki

Dorota Woźniak - Twins Pot
24 23 120 min
Wegańska czekolada bez cukru

Wegańska czekolada bez cukru

Barbara Strużyna
9 7 25 min
Smalec z fasoli ze skwarkami

Smalec z fasoli ze skwarkami

wegeweda
7 6 30 min
Sałatka warstwowa “pod pierzynką”

Sałatka warstwowa “pod pierzynką”

wegeweda
8 5 60 min
Wegański domek z piernika

Wegański domek z piernika

Zuzanna Wiśniewska
10 14 180 min
Wegański bigos sylwestrowy

Wegański bigos sylwestrowy

wegeweda
6 7 180 min
Konfitura bez cukru z czerwonej cebuli

Konfitura bez cukru z czerwonej cebuli

Barbara Strużyna
8 10 65 min
Libańska sałatka tabbouleh

Libańska sałatka tabbouleh

wegeweda
9 7 25 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).