Aloo Gobhi
smakujmyRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe
Kuchnia (region): indyjska - hinduska
Specjalne: gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, cytrusy, nabiał krowi
Składniki:
ziemniaki - 500 g
zielone papryczki chilli - 2-3 szt.
imbir - kłącze - 2 cm
cebula - 1 szt.
kurkuma - 1 łyżeczka
kmin rzymski - 1 łyżeczka
kolendra - 1/2 pęku
cytryna - 1 szt.
masło - 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Postawić dużą patelnię o wysokich ściankach (taką, którą można włożyć do piekarnika) na ogniu i dać tłuszcz. Dodać cebulę, papryczki, imbir, kolendrę, gorczycę, kurkumę, kmin i smażyć 7-10 min, aż całość zmięknie i będzie miało złocisty odcień. Dodać ziemniaki, kalafiora, kokos i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem i dodać 400 ml wody. Doprowadzić do wrzenia i dusić pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Zamieszać i wstawić do piekarnika na 20 min. Podawać z ryżem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.