![Calafoutis z czereśniami](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2014-10/2898-photo-main.jpg)
Calafoutis z czereśniami
![](/cache/a32x32/files/users/274-avatar-1106630015.jpg)
Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): francuska
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
cukier - 1/2 szklanki
mąka - 4 łyżki
likier wiśniowy, brandy lub rum - 2 łyżki
słodka śmietanka - 3/4 szklanki
cukier waniliowy - 2 łyżeczki
masło - 1 łyżka
sól szczypta
Sposób przygotowania:
Do mąki wsypać pozostały cukier, mieszając dodać śmietanę, żółtka, cukier waniliowy i sól. Utrzeć na gładką masę. Wymieszać z pianą z białek.
Formę żaroodporną wysmarować masłem. Wyłożyć osączone czereśnie, przykryć ciastem. Piec 40 min w 180 st. C.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.