Tarta ze śliwkami
smakujmyRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
cukier - 4 łyżki
żółtka - 3 szt.
śmietana - 2 łyżki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
masło - 1 kostka
śliwki - 50 dag
Sposób przygotowania:
Masło (1/3 kostki) roztopić i wymieszać z cukrem, dodać 1 żółtko , dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Śliwki umyć, osuszyć i wypestkować .
Ciasto rozwałkować i wyłożyć na dobrze wysmarowana margaryną formę do tartej ( przepis na blaszkę o średnicy 26cm) nakłuć widelcem by oddychało i wstawić do piekarnika o temperaturze 200 st C . Piec 10 minut , wyjąć i zmniejszyć temperaturę do 180 st C.. Na podpieczone ciasto wyłożyć pokrojone na pół śliwki skórka do dołu , polać masłem z cukrem i żółtkiem i wstawić do piekarnika na 35 minut. Gdyby ciasto była za mokre od soku śliwek , uchylić drzwiczki i poczekać aż nadmiar wody z soku odparuje. Najlepiej podawać na ciepło ( nie gorące) z bitą śmietaną.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.