Sycylijskie penne
smakujmyRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): włoska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
białe wino - 1/2 szklanki
natka pietruszki - 1 pęk
ser parmezan lub pecorino - 50 g
makaron rigatoni lub penne - 250 g
śmietana - 50 g
jajka - 3 szt.
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Pomidory w winie przełożyć do małego rondla i gotować przez ok. 10 min. Dodać mascarpone i podgrzewać w winie.
Makaron gotować 10-12 min w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić. Zachować trochę wody po gotowaniu makaronu, makaron przełożyć na głęboką patelnię.
Śmietanę roztrzepać z jajkami. Dodać 3 łyżki wody po gotowaniu makaronu i posiekaną natkę. Makaron na patelni zalać sosem jajeczno-śmietanowym. Mieszać, aż sos zacznie gęstnieć.
Makaron rozłożyć na talerzach i polać sosem z pomidorów i sera mascarpone. Obficie posypać pieprzem, natką pietruszki i startym serem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.