Risotto z dynią i porami
smakujmyRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): włoska
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie,
Zawiera: nabiał, nabiał krowi
Składniki:
oliwa - 2 łyżki
bulion warzywny lub drobiowy - 3 szklanki
por (białe i jasnozielone części) - 1-2 szt.
ryż (najlepiej arborio) - 1 szklanka
śmietana 30 % - 1/4 szklanki
parmezan starty - 1/4 szklanki
szałwia posiekana - 1 łyżka
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Zagotować bulion w rondelku, zmniejszyć ogień.
W dużym garnku rozgrzać łyżkę oliwy, włożyć pokrojone w krążki pory, dusić 10 minut, ale nie rumienić. Wsypać ryż, smażyć, mieszając, przez minutę. Wlać wino, aż ryż wszystko wchłonie (ok. 2 min). Teraz wlać chochelkę gorącego bulionu, gotować, mieszając, aż ryż "wypije" bulion. Wlewać tak bulion, aż się skończy a ryż będzie miękki. Podczas gotowania potrawę należy często mieszać, bo ryż łatwo się przypala.
Dodać upieczoną dynię, śmietanę, parmezan i szałwię, przyprawić do smaku i od razu podawać.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.