Dyniowo - ryżowa zupa
smakujmyRodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): indyjska - hinduska, polska
Specjalne: na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: cytrusy
Składniki:
papryczka chili (posiekana) - 1-2 szt.
czosnek (pokrojony w plasterki) - 2 ząbki
imbir - 2 cm
trawa cytrynowa - 2 szt.
kolendra - 1 garść
kmin rzymski - 1 łyżeczka
bulion lub woda - 570 ml
ryż basmati - 200 g
mleko kokosowe - 2 opakowania
sól, pieprz do smaku
cebula (posiekana) - 1 szt.
sok z limonki - 1 szt.
Sposób przygotowania:
Do garnka włożyć dynię i wlać bulion. Zamieszać, zeskrobując dno garnka. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i przez kolejne 15 min gotować na wolnym ogniu pod przykrywką, aż dynia zmięknie. Dodać teraz ryż i starannie zamieszać. Część dyni się rozgotuje. Trzymać dalej na wolnym ogniu pod przykryciem, aż ryż się ugotuje, po czym zdjąć pokrywkę. Dolać mleczko kokosowe, zamieszać, i delikatnie doprawić solą i pieprzem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.