Banany w cieście
smakujmyRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka - 2 szklanki
biały ser - 15 dag
cukier - 3 łyżki
jajko - 1 szt.
mleko - 6 łyżek
olej - 6 łyżek
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
skórka starta z cytryny trochę
dodatkowo:
banany - 3 szt.
dżem morelowy - 1 szklanka
pokruszone herbatniki - 4 łyżki
Sposób przygotowania:
Dwie blaszki keksówki natłuścić, posypać bułką. Ciasto podzielić na 2 porcje. Każdą rozwałkować na prostokąt nieco dłuższy niż blaszki i takiej szerokości, aby można było wyłożyć blaszkę do połowy tej wysokości i przykryć wierzch. Blaszki wyłożyć ciastem. Wysypać po 2 łyżki herbatników, wyłożyć dżem. Ułożyć po półtora banana, przykryć ciastem. Wierzch ciasta przekroić w kilku miejscach w gwiazdkę, posmarować mlekiem.
Piec ok. 25-20 min w temp. 190 st. C.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.