Rozmaitości w sosie curry
smakujmyRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe
Kuchnia (region): indyjska - hinduska
Specjalne: gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki:
Zawiera: nabiał, mięso, grzyby, cytrusy, drób, nabiał krowi
Składniki:
ziemniaki - 6-7 szt.
mrożona włoszczyzna - 1 szklanka
pieczarki - 20 dag
mrożone lub świeże brokuły - 1 szklanka
olej - 4 łyżki
bulion lub po prostu woda - 1 szklanka
śmietanka kremówka - 200 ml
kurkuma szczypta
curry - 2-3 łyżeczki
sok z cytryny - 1 łyżeczka
sól, pieprz, kolendra do smaku
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać olej. Obsmażyć mocno ziemniaki. Oprószyć mieloną kolendrą. Dodać mięso, smażyć razem 2 min. Dołożyć włoszczyznę i brokuły, smażyć 3-4 min. Zalać gorącym bulionem i dusić jeszcze 10 min. Danie przyprawić solą i pieprzem. Pod koniec duszenia dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
Śmietankę wymieszać z curry i kurkumą. Wlać do składników na patelni. Dokładnie wymieszać. Danie przyprawić sokiem z cytryny oraz listkami kolendry.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.