Ciasto grysikowe z truskawkami
smakujmyRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, nabiał, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mleko - 1 litr
masło - 20 dag
cukier - 3/4 szklanki
cukier waniliowy - 2 łyżeczki
truskawki (lub inne owoce jagodowe) - 50 dag
galaretka truskawkowa - 2 opakowania
Sposób przygotowania:
Formę o wymiarach dolnych 26 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Dno formy wyłożyć herbatnikami, jeden przy drugim.
W garnku zagotować mleko z cukrami i masłem. Do gorącego dodać szklankę kaszy manny, zagotować. Pogotować około minuty lub dwóch od momentu zagotowania, mieszając, do otrzymania gęstej kaszy. Gorącą kaszę wylać na herbatniki, wyrównać. W jeszcze ciepłą kaszę powciskać truskawki, do połowy ich wielkości. Przestudzić.
Zalać tężejącą galaretką.
Uwaga: może się zdarzyć, że truskawki podpłyną do góry, wtedy trzeba je umieścić na miejscu przy pomoca malutkich wykałaczek, które usuniemy po stężeniu galaretki.
Przechowywać w lodówce. Przed podaniem dowolnie udekorować, np. bitą śmietaną.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.