Bitki po szlachecku
smakujmyRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, mięso, drożdże, cytrusy, pszenica, drób, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
rosól lub wywar - 1 szklanka
jabłka kwaskowate - 25 dag
sok z cytryny - 1/2 szt.
mąka - 2 łyżki
masło - 5 dag
Sposób przygotowania:
Następnie obtoczyć w mące i obrumienić z obu stron.
Jabłka obrać (skórki zachować) i pokroić na ósemki, usunąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny.
Skórki z jabłek ułożyć w rondelku, posypać majerankiem i ułożyć na nich bitki. Zalać rosołem i dusić do miękkości. Jabłka udusić na pozostałym tłuszczu, posypując cukrem i majerankiem, uważając, aby się nie rozpadły. Miękkie mięso wyłożyć na talerze, przykryć jabłkami, podlać sosem z duszenia.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.