Pierogi ruskie po grecku
smakujmyRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): grecka, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: nabiał kozi, owczy, gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka - 30 dag
żółtko - 1 szt.
gorąca woda - 125 ml
sól szczypta
miękkie masło - 50 g
Farsz:
ser typu feta - 270 g
czosnek - 3 ząbki
sól, pieprz do smaku
okrasa:
masło - 4-5 łyżki
rozmaryn - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Przez praskę do czosnku przecisnąć dwa razy ząbki i dodać do masy, wymieszać i w razie potrzeby doprawić pieprzem i solą.
Mąkę wymieszać z gorącą wodą, dodać sól, masło i żółtko, zagnieść miękkie, elastyczne ciasto – w razie potrzeby dolać jeszcze trochę wody, odłożyć ciasto na blat i przykryć miską.
Ciasto dzielić na części i wałkować niechude placki, wycinać kółka i kółka rozwałkowywać tak, by były dość cienkie. Lub rozwałkować całe ciasto i wycinać szklanką pierogi.
Nakładać farsz łyżeczką i zaklejać ciasto, odkładać pierogi na wysypaną mąką deskę lub blat.
W garnku zagotować osoloną wodę z olejem, do wrzącej wkładać po kilka(naście) pierogów i gotować od tego czasu 4 minuty (nie od wypłynięcia na wierzch, tylko od włożenia). Ugotowane pierogi wyjmować łyżką cedzakową do miski z lodowatą wodą przekładać na talerze.
Na patelni rozpuścić masło i dodać posiekany rozmaryn, smażyć razem chwilę i polać pierożki.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.