Tort naleśnikowy
smakujmyRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, mięso, grzyby, pszenica, drób, nabiał krowi
Składniki:
jajka - 2 szt.
mleko - 1 szklanka
woda lub piwo - 1 szklanka
olej lub stopione masło - 2 łyżki
sól szczypta
farsz:
filet z kurczaka - 30 dag
pieczarki - 20 dag
ryż - 3/4 szklanki
cebula - 1 szt.
sos beszamelowy: masło - 3 dag
zimne mleko - 1 i 1/2 szklanki
ser żółty starty - 10 dag
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Sposób przygotowania:
Suszone grzyby namoczyć i ugotować do miękkości. Pokroić w cienkie paseczki.
Pierś kurczaka usmażyć, pokroić w cienkie paseczki. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki, usmażyć na maśle. Ugotować ryż, cebulę pokroić w kostkę i zeszklić. Jedną połowę ryżu wymieszać z grzybami i cebulą, drugą z kurczakiem. Doprawić solą i pieprzem.
Przygotować sos. Z mąki i masła zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją zimnym mlekiem, gotować, aż się zagęści, doprawić solą, pieprzem i gałką, dodać 2/3 sera.
Każdy naleśnik smarować sosem, a następnie jednym z dwóch farszów. Naleśniki układać jeden na drugim, aby utworzyły tort (najlepiej od razu w tortownicy). Wierzch polać resztą sosu i posypać pozostałym serem. Wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać ok. 15-20 min. Kroić jak klasyczny tort.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.