Tarta jabłkowa z mascarpone
smakujmyRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
masło (schłodzone) - 100 g
jajko - 1 szt.
cukier - 3 łyżki
sól - 1 szczypta
nadzienie: jabłka - 2-3 szt.
serek mascarpone lub jogurt grecki - 125 g
jajko - 1 szt.
cukier waniliowy lub aromat - 1 łyżeczka
cukier - 1/3 szklanki
sok z cytryny - 2 łyżki
sól szczypta
ew. rodzynki trochę
Sposób przygotowania:
Gdy tarta się będzie piekła przygotować nadzienie. Obrać jabłka i pokroić w ósemki a potem w cienkie plastry. Skropić sokiem z cytryny. Rozkłócić jajko z cukrem,dodać jogurt i serek mascarpone. Dodać olejek,sól i jabłka. Dobrze wymieszać i wylać na upieczoną tartę. Posypać rodzynkami. Piec aż się zetnie masa serowa.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.