Wieprzowina słodko-kwaśna
smakujmyRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): chińska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, mięso, soja, pszenica, wieprzowina
Składniki:
polędwiczka wieprzowa - 20-30 dag
czerwona cebula (mała) - 1 szt.
papryka czerwona lub żółta - 1 szt.
imbir - 3 cm
czosnek - 2 ząbki
czerwrona papryczka chilli - 1/2-1 szt.
przyprawa 5 smaków - 1 łyżeczka
mąka kukurydziana - 1 łyżeczka
sos sojowy - 2-3 łyżki
mała puszka ananasa - 1 opakowanie
ocet balsamiczny - 2 łyżki
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Nastawić wok lub sporą patelnię na dużym ogniu, a kiedy będzie już dobrze nagrzane wlać sporo oleju. Wrzucić mięso, dodać przyprawę chińską i wymieszać. Smażyć kilka minut, aż mięso zacznie brązowieć, po czym przełożyć je do miski. Dolać odrobinę oleju na patelnię w wrzucić pozostałe pokrojone składniki. Mieszając smażyć 2 min. Wsypać mąkę kukurydzianą, wlać 2 łyżki sosu sojowego i wymieszać. Smażyć 30-40 sekund, następnie dodać ananasa z sokiem, mięso i ocet balsamiczny. Jeżeli to konieczne – doprawić. Sprawdzić czy mięso jest gotowe i zdjąć z ognia. Podawać z ugotowanym ryżem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.