Piernik królewski
smakujmyRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, Wigilia
Zawiera: miody, gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka - 50 dag
mleko - 50 ml
masło - 70 g
jajko - 1 szt.
cukier - 20 dag
miód płynny - 1 łyżka
soda - 1 i 1/2 łyżeczki
krem:
mleko - 350 ml
cukier - 20 dag
masło - 20 dag
żółtka - 4 szt.
budyń waniliowy (na 3/4 l mleka) - 1 opakowanie
Sposób przygotowania:
2. Do mąki dodać ostudzony płyn, wyrobić i dodać jajko (mi i tak się nie chciało zlepić to dodałam jeszcze jedno jajko i łyżkę miodu). Wyrobić dokładnie ciasto i podzielić na 2 części. Rozwałkować na równe placki. Przełożyć na blachę ( 25 x 25) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piec na złoty kolor (ok. 10-15 min). Odstawić do wystygnięcia.
3. Krem: w 1/2 szkl mleka rozprowadzić budyń. Pozostałe mleko zagotować, dodać cukier oraz budyń. Zagotować, zdjąć z ognia, dodać masło, wymieszać, a następnie pojedynczo dodawać żółtka i ucierać krem. Odstawić do wystygnięcia.
4. Gotowym kremem (lekko ciepłym) przełożyć upieczone, wystudzone placki piernikowe. Udekorować orzechami wymieszanymi z miodem lub polewą czekoladową.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.