Zapiekanka ziemniaczana z wędliną
smakujmyRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki:
Zawiera: nabiał, mięso, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
kiełbasa - 20 dag
ser żółty starty - 15 dag
plastry salami - 6 plastrów
pomidor duży - 1 szt.
cebula - 1 szt.
ketchup - 5 łyżek
masło - 1 łyżka
sól, pieprz, oregano, bazylia do smaku
Sposób przygotowania:
Salami pokroić w paseczki. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki, wymieszać z keczupem. Pomidora sparzyć, obrać, pokroić w plastry. Paprykę oczyścić z pestek, umyć, pokroić w kostkę.
W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwami ziemniaki, kiełbasę z cebulą, paprykę, salami oraz pomidora. Oprószyć oregano i pieprzem, posypać serem. Zapiekać ok. 40 min w temp. 200 st. C.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.