Sernik ze śliwkami suszonymi w rumie na spodzie brownie
smakujmyRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, Wigilia
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
gorzka czekolada - 60 g
masło - 50 g
cukier - 40 g
mąka - 30 g
jajko - 1 szt.
sól szczypta
warstwa śliwkowa:
rum - 4 łyżki
masa serowa:
ser biały - 75 dag
masło miękkie - 80 g
kwaśna śmietana - 1/2 szklanki
cukier - 23 dag
jajka - 4 szt.
Sposób przygotowania:
Czekoladę łączymy z masłem i rozpuszczamy je w kąpieli wodnej. Kiedy masa odrobinę przestygnie dodajemy cukier, sól, i jajko i dokładnie mieszamy aż cukier się rozpuści. Na koniec dodajemy mąkę i miksujemy do chwil, aż ciasto będzie jednolite.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia (boki wypuszczając poza obręcz) i wykładamy ciasto. Podpiekamy je około 12 minut. Po wyjęciu spodu, temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 170 stopni.
Wszystkie składniki masy serowej umieszczamy w misie miksera i miksujemy na średnich obrotach około 2 minuty.
Na czekoladowym spodzie umieszczamy śliwki a następnie delikatnie wylewamy na nie masę serową. Sernik pieczemy 30 minut (w 170 stopniach) a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 50 minut.
Przestudzony sernik wstawiamy na kilka godzin do lodówki, a następnie posypujemy go kakao.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.