Francuska tarta z jabłkami
smakujmyRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): francuska
Specjalne: dla dzieci
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
ciasto: mąka - 1 + 1/2 szklanki
masło - 12 + 1/2 dag
cukier - 1/2 szklanki
masa: jajka - 3 szt.
cukier - 1/2 szklanki
mąka - 1 łyżka
polewa waniliowa: masło - 10 dag
cukier - 3/4 szklanki
śmietana 30% - 3/4 szklanki
cukier z prawdziwą wanilią - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki a następnie w cienkie plasterki. Wykładamy na ciasto.
Robimy masę: jajka miksujemy z cukrem, dodajemy mąkę i śmietankę. Miksujemy minutę. Wylewamy na jabłka. Pieczemy 40 min w 180 st. C.
Składniki polewy gotujemy do zgęstnienia. Przed podaniem polewamy sosem tartę. Podajemy z lodami.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.