Sernik czekoladowy
smakujmyRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci, Wielkanoc
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, soja, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
ciastka czekoladowe z kawałkami czekolady - 20 dag
śmietana 30 % - 20 dag
gorzka czekolada - 10 dag
biała czekolada - 10 dag
mleko - 5 łyżek
cukier - 10 dag
ser biały - 50 dag
mąka ziemniaczana - 50 g
kakao - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Po 100 g kremówki przelać do 2 garnków, zagotować. Czekolady osobno posiekać. Wrzucić osobno do garnków ze śmietaną, rozpuścić. Do ciemnej masy dodać mleko. Obie masy przestudzić.
Jajka utrzeć z cukrem, dodać serek i mąkę ziemniaczaną. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao i ciemną masę czekoladową. Do drugiej dodać jasną masę czekoladową. Obie masy wykładać kleksami na spód ciasta. Wymieszać widelcem tak, by powstał marmurek.
Piec 50-60 min. w temp. 175 st. C (termoobieg 150). Po upieczeniu ciasto zostawić na 15 min w otwartym piekarniku.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.