Dyniowo-ryżowa zupa
smakujmyRodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): amerykańska, polska
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie,
Zawiera: cytrusy
Składniki:
papryczki chilli - 2-3 szt.
czosnek - 2 ząbki
imbir wielkości kciuka - 5 cm
trawa cytrynowa (dałam suszoną) - 3 kawałki
kolendra garść
przyprawa Pięć smaków - 1 łyżeczka
cebula (drobno posiekana) - 1 szt.
bulion warzywny lub drobiowy - 570 ml
ryż basmati - 20 dag
mleczko kokosowe - 2 opakowania
sól, pieprz, sok z limonki do smaku
Sposób przygotowania:
Do garnka włożyć dynię i wlać bulion. Zamieszać, zeskrobując dno garnka. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i przez kolejne 15 min gotować na wolnym ogniu pod przykrywką, aż dynia zmięknie. Dodać teraz ryż i starannie zamieszać. Część dyni się rozgotuje. Trzymać dalej na wolnym ogniu pod przykryciem, aż ryż się ugotuje, po czym zdjąć pokrywkę. Dolać mleczko kokosowe, zamieszać, i delikatnie doprawić solą i pieprzem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.