Mafis tatlisi
smakujmyRodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): śródziemnomorska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
cukier waniliowy - 1 opakowanie
jogurt naturalny - 5 łyżek
jajka - 2 szt.
olej - 5 łyżek
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
sól szczypta
syrop: cukier - 1 szklanka
woda - 2 szklanki
sok z cytryny - 1 łyżka
tluszcz do smażenia
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto:
w większej misce wymieszać mąkę, jogurt, jajko, olej, cukier waniliowy, sól i proszek do pieczenia. Zagniatać, aż powstanie gładkie ciasto. Odstawić na godzinę.
Rozłożyć ciasto na blacie i cieniutko je rozwałkować. Następnie pokroić płat ciasta na wstążki długości 10 cm. Każdą przygotowaną wstążkę związać w supeł. W głębokim rondlu lub we frytownicy rozgrzać olej. Wkładać powiązane w supełki wstążki i smażyć je na złoty kolor. Następnie przełożyć każdą do miseczki z syropem i obrócić kilka razy, aby nasiąkła. Na koniec rozłożyć ciastka i posypać drobno pokrojonymi lub startymi orzechami.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.