Babka cytrynowa
smakujmyRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, Wielkanoc
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
cukier - 1 szklanka
mąka pszenna - 1 szklanka
mąka ziemniaczana - 1/2 szklanki
masło (stopić) - 20 dag
sok z cytryny trochę
proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki
cukier waniliowy - 1/2 opakowania
Sposób przygotowania:
Po upieczeniu polukrować lukrem:
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany zagotować. Do gorącej wsypywać cukier puder i mieszać, aby nie było grudek (ja robię to taką metalową sprężynką). Wcisnąć trochę soku z cytryny. Lukier nie może być za rzadki, bo spłynie z ciasta. Ilość cukru pudru muszę podać w przybliżeniu – myślę, że jest to pełna szklanka. Trudność w podaniu dokładnych proporcji wynika z tego, że zawsze robię ten lukier „na oko”.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.