Saska strucla serowa
smakujmyRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): niemiecka
Specjalne: na zimę (rozgrzewające), Wigilia
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
ser biały tłusty - 25 dag
cukier - 10 dag
jaja - 2 szt.
masło - 20 dag
rum - 2 łyżki
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
rodzynki - 20 dag
skórka pomar. kandyz. - 10 dag
sól - 1 szczypta
masa marcepanowa - 15 dag
dodatkowo: masło - 10 dag
cukier puder
Sposób przygotowania:
2. Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiej na blat, dodaj cukier i chłodne masło, wszystko dokładnie posiekaj nożem.
Dodaj pokruszony widelcem ser, jajka, bakalie, rum i ewentualnie skórkę otartą z cytryny / ja pominęłam/, dokładnie wyrób gładkie ciasto.
3. Ciasto podziel na dwie części, każdą z nich rozwałkuj na owalny kształt o grubości 2-3 cm, na środek daj paski masy marcepanowej a następnie złóż struclę wzdłuż dłuższego boku, ale nie na pół, a 3-4 cm od przeciwległego boku. Delikatnie przyciskając połącz obie warstwy.
4. Strucle przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 170*C piekarnika i piecz 50 minut do tzw. suchego patyczka.
5. Upieczone ciasto przełóż na kratkę kuchenną. Jeszcze ciepłe ciasto posmaruj roztopionym masłem, poczekaj, aż masło wsiąknie i powtórz czynność, aż do wyczerpania masła. Odczekaj, aż ostatnia porcja masła wsiąknie, a ciasto będzie już zimne, wtedy posyp je grubą warstwą cukru pudru. Masło i cukier puder sprawiają, że ciasto bardzo długo zachowuje świeżość.
6. Każdą struclę oddzielnie zawiń w folię spożywczą, włóż do szczelnego pojemnika na ciasto i odstaw w chłodne miejsce.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.