Tarta boćwinowa
smakujmyRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
sól - 1/2 łyżeczki
oliwa - 2 łyżki
ciepła woda
Farsz: botwinka - 3 pęki
starty parmezan - 2 garści
ricotta lub naturalny serek - 1 szklanka
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Botwinkę umyć i drobno posiekać. Przełożyć do większej miski. Dodać jajka, oba sery, doprawić dobrze solą i pieprzem.
Połowę ciasta rozwałkować, wyłożyć natłuszczoną formę, na to wyłożyć farsz i przykryć drugim rozwałkowanym płatem ciasta lub pokroić paski, jak u mnie, i ułożyć w kratkę. Piec w temp. 180 st. C aż ciasto z wierzchu się zrumieni (ok. 40 min). Najlepiej smakuje z sosem czosnkowym.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.