Rolada z indyka z kaszą krakowską
smakujmyRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki:
Zawiera: nabiał, jajka, mięso, grzyby, cytrusy, drób, nabiał krowi
Składniki:
ugotowana kasza krakowska (lub inna) - 2 szklanki
rozmaryn - 1 łyżeczka
masło - 4 łyżki
suszone grzyby - 5-6 szt.
cebula - 1 szt.
tymianek - 1/2 łyżeczki
jajko - 1 szt.
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, naciąć wzdłuż (nie do końca) i ułożyć na desce. Rozbić tłuczkiem, uformować duży prostokąt. Natrzeć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, posypać rozmarynem, zostawić na godzinę.
Ugotowaną kaszę posypać solą i pieprzem, wymieszać. Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na maśle, dodać posiekane, ugotowane grzyby, posypać tymiankiem i mieszając, chwilę smażyć. Zdjąć z ognia, przestudzić i połączyć z kaszą. Wbić jajko i dokładnie wyrobić farsz.
Farsz rozsmarować na płacie mięsa, zrolować i obwiązać nicią. Ułożyć w wysmarowanej masłem brytfannie, polać stopionym masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 220 st. C. Piec niecałą godzinę skrapiają wywarem z grzybów i polewając wytworzonym sosem. Podawać na zimno lub na ciepło.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.