Ciasto Królewiec
smakujmyRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, Wielkanoc, Wigilia
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: miody, gluten, nabiał, jajka, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka - 3 szklanki
cukier - 3/4 szklanki
soda - 1 łyżeczka
masło - 15 dag
jajko - 1 szt.
płynny miód - 3 łyżki
Biszkopt:
jajka - 4 szt.
cukier - 3/4 szklanki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
mąka - 3/4 szklanki
krem:
mleko - 500 ml
masło - 20 dag
cukier - 1/2 szklanki
cukier waniliowy - 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
mąka - 1 łyżka
polewa: masło - 10 dag
kakao - 50 g
cukier puder - 120 g
mleko - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Biszkopt piec w tej samej lub takiej samej formie co ciasto miodowe. Formę wysmarować masłem lub margaryną i posypać mąką. Ciasto przełożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku około 25- 30 min. w temperaturze 180°C.
Przygotować krem budyniowy. Odlać niepełną szklankę mleka, resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W zimnym mleku rozmieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wlać do gotującego się mleka mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Następnie dodać kostkę masła. Dokładnie wymieszać (albo zmiksować).
Do formy włożyć jedno ciasto miodowe. Na to wylać połowę gorącej masy budyniowej. Na masę położyć biszkopt i wylać resztę masy. Wyłożyć drugie ciasto miodowe.
Przygotować polewę czekoladową. Margarynę roztopić. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać i nie gotować.
Polać ciasto polewą czekoladową.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.