Makaron z jarzynami po chińsku
smakujmyRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): chińska
Specjalne: gotuj w stylu eko
Zawiera: gluten, jajka, mięso, soja, grzyby, pszenica, drób
Składniki:
filet z kurczaka - 25 dag
imbir w proszku - 1 łyżeczka
cebula - 2 szt.
czosnek - 2 ząbki
marchewka - 1 szt.
kapusta (pekińska, włoska) - 10 dag
tłuszcz do smażenia
sos: sos sojowy - 8 łyżek
sherry (lub wódka) - 4 łyżki
cukier - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
Sposób przygotowania:
2. Cebulę obrać pokroić w piórka. Kapustę pokroić w paski. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki.
3. Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą i starannie wymieszać.
4. Filety pokroić w paseczki.
5. Makaron ugotować do miękkości wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i trzymać w cieple.
6. Na silnie rozgrzany olej wrzucić marchewkę. Smażyć przez 1 minutę, wyjąć i osączyć. Na ten sam olej wrzucić kapustę. Po minucie wyjąć i osączyć. Na tym samym oleju przesmażyć przez 1 minutę pokrojone grzyby. Dodać cebulę, przeciśnięty czosnek i imbir. Wymieszać i smażyć 1 minutę. Dodać sos, podsmażoną marchewkę i kapustę, pokrojone mięso i smażyć dalsze 2 minuty, ciągle mieszając.
7. Makaron wymieszać z jarzynami i mięsem. Podawać od razu.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.