Szarlotka kukurydziano-orzechowa
smakujmyRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: jajka, orzechy wszystkie, cytrusy
Składniki:
jajka - 4 szt.
sól szczypta
cukier - 4 łyżki
zmielone orzechy włoskie - 1/2 szklanki
jabłka - 2 szt.
sok z cytryny - 2 łyżki
cynamon szczypta
Sposób przygotowania:
Obrane jabłka pokroić w dużą kostkę i skropić sokiem z cytryny. Obsypać resztą mąki z orzechami. Dodać do ciasta, ostrożnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy (ok. 22 cm śr.) wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C, piec ok. 30 min. Po ostudzeniu oprószyć cynamonem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.