Domowy chleb
smakujmyRodzaj posiłku: pieczywo
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, nabiał, drożdże, pszenica, owies, żyto, nabiał krowi
Składniki:
mleko - 340 ml
mąka żytnia - 75 g
cukier - 1 łyżka
płatki owsiane - 1 łyżka
sól - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Po tym czasie wyrobić ciasto jeszcze kilka minut. Uformować bochenek, przełożyć go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godz do wyrośnięcia.
3. Po tym czasie chleb delikatnie naciąć ostrym nożem, posmarować mlekiem i posypać płatkami owsianymi. Piec 10 min w 210 st, następnie obniżyć temp. do 180 i piec jeszcze 40 min. Wystudzić w uchylonym piekarniku.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.