Stroganow z kurczaka i pora
smakujmyRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe
Kuchnia (region): francuska, kresowa, międzynarodowa
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: bezglutenowe,
Zawiera: nabiał, mięso, grzyby, cytrusy, drób, nabiał krowi
Składniki:
por (duży) - 1 szt.
pieczarki lub boczniaki - 1 garść
filet z kurczaka - 35 dag
masło - 1 łyżka
białe wino - 50 ml
pieprz do smaku
oliwa trochę
chuda śmietana - 285 ml
cytryna - 1 szt.
natka pietruszki - 1 pęk
Sposób przygotowania:
Przekroić pora wzdłuż na pół, umyć i pokroić w talarki. Grzyby pokroić w plasterki. Mięso pokroić na kawałki wielkości małego palca. Nastawić dużą patelnię, wlać oliwę i dodać masło. Następnie wrzucić pora, wlać wino i małą szklankę wody oraz dodać sól i pieprz. Dusić wszystko 5 min. Po tym czasie dodać pokrojone mięso, większą część posiekanej pietruszki, śmietanę i grzyby. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić 10 min.Doprawić sokiem z cytryny.
Ryż odcedzić, nałożyć na talerze i polać go stroganowem. Posypać resztą pietruszki.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.