Pierniczki norymberskie
smakujmyRodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): niemiecka, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, na zimę (rozgrzewające), Wigilia
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
jaja - 3 szt.
masło - 100 g
mąka - 300 g
proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
przyprawa do piernika - 4 łyżeczki
kakao - 2 łyżki
kandyzowana skórka pomarańczowa - 50 g
wiórki kokosowe - 50 g
rodzynki - 50 g
mleko (temp. pokojowa) - 250 ml
ew. okrągłe opłatki - 25 szt.
polewa czekoladowa
Sposób przygotowania:
Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną, kakao, zmielonymi orzechami, kandyzowaną skórką, rodzynkami i kokosem. Dodać stopniowo do ubitej masy jajecznej. Na końcu dodać stopniowo mleko.
Jeśli pierniczki pieczone będą na opłatkach, należy ułożyć je na blasze do pieczenia i wyłożyć na nie łyżką dość grubą warstwę ciasta.
Jeśli pierniczki pieczone będą bez opłatków, należy blachę wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na nim w odstępach okręgi o średnicy 7cm. (Wychodzą 3 blachy pierniczków, po 9 sztuk na jedną blachę, więc najlepiej narysować okręgi od razu na 3 arkuszach papieru). Na każdy okrąg nałożyć łyżką dość grubą warstwę ciasta i uformować okrągłe placuszki.
Pierniczki piec w nagrzanym piekarniku około 15- 20min. w temperaturze 180°C.
Gorące pierniczki posmarować zaraz po upieczeniu lukrem (cukier puder rozetrzeć razem z rumem na gładką masę) lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą lub kuwerturą.
Pierniczki są od razu gotowe do spożycia.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.