Chleb Graham
smakujmyRodzaj posiłku: pieczywo
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, strączkowe, sezam, pszenica
Składniki:
otręby pszenne - 3 garści
drożdże - 10 dag
sól - 1 i 1/2 łyżeczki
ew. siemię lniane lub sezam - 2-3 łyżki
Sposób przygotowania:
Mąkę, otręby, kminek, sól i ew. sezam lub siemię wymieszać w misce, ustawić na garnku z ciepłą wodą, by składniki się ogrzały. Drożdże rozetrzeć w niewielkiej ilości wody, wymieszać tę zawiesinę z litrem przegotowanej ciepłej wody, wlać do ogrzanych suchych produktów, wszystko bardzo starannie wymieszać i wyrobić drewnianą łyżką. Dwie długie wąskie blaszki wysmarowane masłem i posypane otrębami lub bułką tartą napełnić ciastem (do połowy wysokości), odstawić w ciepłe miejsce, by wyrosło. Piec ok. 60 min w piekarniku nagrzanym do 200 st. C (na termoobiegu będzie szybciej).
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.