Ogórki po chińsku
smakujmyRodzaj posiłku: przetwory
Kuchnia (region): chińska, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie,
Składniki:
sól - 2 łyżki
przegotowana woda - 2 szklanki
chilli w proszku - 2 łyżeczki
ocet 10 % - 1 i 1/2 szklanki
cukier - 50 dag
olej - 7-8 łyżek
Sposób przygotowania:
Sól rozpuścić w przegotowanej wodzie i tą solanką zalać ogórki. Wymieszać, przykryć i odstawić na co najmniej 6 godzin. Następnie dokładnie odcedzić z zalewy na sitku. Do odcedzonych ogórków dodać chili, czosnek przeciśnięty przez praskę i wymieszać.
Ocet zagotować z cukrem. Osobno na patelni rozgrzać olej. Ogórki wrzucić do zalewy octowej, potem dodać ostrożnie olej. Wszystko chwilę pogotować, gorące nakładać do wyparzonych słoików, zakręcić, wystudzić i wstawić w chłodne miejsce.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.