Makaron zapiekany z jabłkami i serem
smakujmyRodzaj posiłku: danie główne, zapiekanki
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
twaróg - 30 dag
jajka - 2 szt.
mleko - 1/2 szklanki
cukier - 3 łyżki
mąka - 1 łyżka
sól szczypta
posypka:
bułka tarta - 3 łyżki
masło - 3 łyżki
cukier - 2-3 łyżki
Sposób przygotowania:
Utrzeć lub widelcem rozmieszać twaróg, jajka, mleko, cukier, mąkę i olejek. Jabłka obrać, zetrzeć na grubych oczkach, wymieszać z masą. Wszystko wymieszać z makaronem. Wyłożyć do natłuszczonej formy żaroodpornej.
Posypka: zrobić kruszonkę w rękach lub mikserem. Posypać makaron.
Piec ok. 40-50 min w temp. 160 st. C.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.