Tarta tatin z bananami
smakujmyRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): francuska, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
banany (duże) - 4 szt.
masło - 60 g
pomarańcza - 1 szt.
Sposób przygotowania:
Masło pokroić na kawałki i ułożyć na blasze, w której będziemy piec ciasto (najlepiej podobnej do wymiaru ciasta francuskiego). Postawić blachę na małym ogniu, poczekać aż masło się roztopi, po czym wsypać cukier i ciągle mieszać, aż składniki połączą się. Gotować przez 5 min, aż cukier się rozpuści i nabierze koloru karmelu.
Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół i położyć wzdłuż na karmelu. Zdjąć blachę z ognia, posypać całość cynamonem i zetrzeć na wierzch skórkę z pomarańczy. Na wierzch wyłożyć ciasto francuskie zawijając brzegi do środka. Widelcem nakłuć ciasto w kilku miejscach. Umieścić ciasto na górnej półce piekarnika i piec 25-30 min, aż uzyska złocisty kolor. Kiedy tarta będzie gotowa, natychmiast obrócić ją do góry nogami, inaczej przywrze do blachy.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.