Garnek prowansalski
smakujmyRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe
Kuchnia (region): francuska
Specjalne: na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki:
Zawiera: mięso, cytrusy, drób
Składniki:
ziemniaki - 50 dag
sok z cytryny - 1 łyżka
zioła prowansalskie - 2 łyżeczki
seler naciowy (łodygi) - 2 szt.
oliwa - 3-4 łyżki
bulion - 1 szklanka
cebula - 1-2 szt.
czosnek - 3-4 ząbki
marchewki - 3-4 szt.
posiekana natka pietruszki - 2-3 łyżki
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
W rondlu z grubym dnem mocno rozgrzać oliwę, włożyć mięso, obsmażyć na dużym ogniu. Wlać wino i gotować do chwili aż około połowa płynu odparuje.
W tym czasie cebulę i czosnek posiekać, marchewkę pokroić w talarki, ziemniaki w grubą kostkę, a łodygi selera a cienkie plasterki. Dodać warzywa do mięsa. Doprawić, wymieszać, zalać bulionem i dusić do miękkości na małym ogniu pod przykryciem.
Gotowe posypać natką.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.