Pierniczki brukowce
smakujmyRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: na zimę (rozgrzewające), Wigilia
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: miody, gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
cukier - 20 dag
miód - 10 dag
jajko - 1 szt.
masło (temp. pokojowa) - 50 g
przyprawa do piernika - 3 łyżeczki
Lukier: cukier puder - 1 szklanka
kawa rozpuszczalna - 1 łyżeczka
wrząca woda - 2-3 łyżki
Sposób przygotowania:
W misie miksera umieścić mąkę pszenną wymieszaną z sodą oczyszczoną, jajko, masło. Wlać wystudzoną mieszankę i zmiksować do połączenia (lub wyrobić ręcznie). Przykryć, odstawić na pół godziny w temp. pokojowej.
Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać, nadziewać marmoladą, sklejać i formować w kulkę. Układać na blaszce w 1 cm odstępach (podczas pieczenia powinny się zetknąć).
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 – 20 minut lub do lekkiego zarumienienia. Wyjąć, polukrować.
Kawę rozprowadzić w wodzie. Dodać cukier puder i rozetrzeć grzbietem łyżki do uzyskania gładkiego lukru. Gęstość lukru regulować dodatkiem wody lub cukru pudru
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.