![Babeczki owocowe z kremem cytrynowym](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2016-06/7990-photo-main.jpg)
Babeczki owocowe z kremem cytrynowym
![](/cache/a32x32/files/users/274-avatar-1106630015.jpg)
Rodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
masło - 90 g
cukier - 85 g
żółtka - 2 szt.
krem: jajka - 3 szt.
masło - 90 g
skórka z 1 cytryny - 1 szt.
owoce sezonowe trochę
Sposób przygotowania:
Jajka z cukrem ubijamy w misce na parze. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy sok z 2 cytryn i masło pokrojone na kawałki. Całość energicznie mieszamy za pomocą trzepaczki lub rózgi, aż krem zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu (u mnie trwa to ok. 10- 15 min.). Wystudzić i wstawić do lodówki, tam krem jeszcze zgęstnieje. Gotowy krem można przechowywać w słoiczku w lodówce 7-10 dni.
Babeczki napełnić schłodzonym kremem, wierzch udekorować owocami, najlepiej jagodowymi typu; truskawka, malina, jagoda, borówka.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.